Belépés Bio ár és termék összehasonlítás Bio szépségápolás Bio alapanyagok Bio élelmiszerek

Egészség - Életmód

Kullancs.1

Megcsípett a kullancs, mit csináljak?

2015. május 07.


Amennyiben csak pár órája történt a csípés, és el akarod távolítani akullancsot nem szabad bekenni semmilyen szerrel, mert a fulladásnál öklendezik, így a fertőzés veszélye megnő.
A kullancs testében a  Lyme baktérium a gyomorban található legnagyobb számban, és így minden olyan cselekedet, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a kullancs-gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Ezért nem otthoni szemöldökcsipesszel próbálkozni.
 
Ne szabad  haaználni krémeket, olajat, zsírt, parfümöt, a  fertőtlenítő szereket a kullancseltávolításhoz, és nem szabad tekergetni a kullancsot!
 
 
Miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hagyjunk fél percet, hogy a kullancs maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Tehát lassan kezdjük el húzni vízszintesen felfelé, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni!
A kullancs eltávolítása után érdemes megőrizni akullancsot, mert a kullancs fajának ismerete egyes kórképek esetén útbaigazíthat.
 
Megelőzés
 
 
A kullancscsípés megelőzésére legjobb módszer a bozótos területek kerülése. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. Április-július a legveszélyesebb időszak. Ha csak lehet, nadrágban kertészkedjünk és menjünk kirándulni. A nadrágot tűrjük be a zokni alá. A trikónkat tűrjük a nadrágba. Hosszú hajúak fogják össze a hajukat, viseljék kontyban, vagy sapka alá tűrve.
A közhiedelemmel ellentétben, mely szerint bizonyos termékek fogyasztása -fokhagyma, pálinka, B-vitamin - megvéd a kullancscsípéstől, tudományos vizsgálatok ezt eddig cáfolták. "A kullancs érez ugyan szagokat, de ezek többségét mi nem érezzük. Ami a mi számunkra kellemetlen, az a kullancs számára általában közömbös, és ez fordítva is igaz."
"A DEET tartalmú rovarriasztók csak nagyobb (30-50%-os) koncentrációban hatásosak, így viszont már némi kockázatot jelentenek, ha nagyobb bőrfelületet kezelünk (hányás, fejfájás, kivételesen ritkán epilepsziás görcs is előfordulhat), ezért a gyártók a töményebb kiszereléseket kivonták a forgalomból.  A nagyáruházak polcain csak elvétve található olyan kullancsriasztó, amiben megvan az előírt 30%-os koncentráció."

 

Forrás: kullancs.hu

Felhasznált jegyzet

 

Kipiszkáljuk-e a kullancs beszkadt szájszervét? :

Rövid video

 

Kullancsbetegségek ambulanciája

Dr. Lakos András

Infektológus szakorvos

Specializáció: Kullancs által terjesztett fertőzések

06 1) 329-38-98, 06 30-934-9956
Rendelő: 1132 Budapest, Visegrádi u. 14. fsz. 1.

Hirdetés

Top 24 óra

Ezerjófű Hortenzia Gyökér Tinktúra 50 ml

EzerJóFű

1890 Ft

Tovább

Paul Clayton: Ne gyulladj be! A krónikus gyulladás, mint a betegségek fő oka

Biogenic

3490 Ft

Tovább

Ezerjófű Hasmenesztő tinktúra 50 ml

EzerJóFű

1790 Ft

Tovább

Aromax Arcápoló tonik zsíros, pattanásos bőrre (150ml)

noname

1290 Ft

Tovább