Belépés Bio ár és termék összehasonlítás Bio szépségápolás Bio alapanyagok Bio élelmiszerek

Egészség - Életmód

Kullancs.1

Megcsípett a kullancs, mit csináljak?

2015. május 07.


Amennyiben csak pár órája történt a csípés, és el akarod távolítani akullancsot nem szabad bekenni semmilyen szerrel, mert a fulladásnál öklendezik, így a fertőzés veszélye megnő.
A kullancs testében a  Lyme baktérium a gyomorban található legnagyobb számban, és így minden olyan cselekedet, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a kullancs-gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Ezért nem otthoni szemöldökcsipesszel próbálkozni.
 
Ne szabad  haaználni krémeket, olajat, zsírt, parfümöt, a  fertőtlenítő szereket a kullancseltávolításhoz, és nem szabad tekergetni a kullancsot!
 
 
Miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hagyjunk fél percet, hogy a kullancs maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Tehát lassan kezdjük el húzni vízszintesen felfelé, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni!
A kullancs eltávolítása után érdemes megőrizni akullancsot, mert a kullancs fajának ismerete egyes kórképek esetén útbaigazíthat.
 
Megelőzés
 
 
A kullancscsípés megelőzésére legjobb módszer a bozótos területek kerülése. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. Április-július a legveszélyesebb időszak. Ha csak lehet, nadrágban kertészkedjünk és menjünk kirándulni. A nadrágot tűrjük be a zokni alá. A trikónkat tűrjük a nadrágba. Hosszú hajúak fogják össze a hajukat, viseljék kontyban, vagy sapka alá tűrve.
A közhiedelemmel ellentétben, mely szerint bizonyos termékek fogyasztása -fokhagyma, pálinka, B-vitamin - megvéd a kullancscsípéstől, tudományos vizsgálatok ezt eddig cáfolták. "A kullancs érez ugyan szagokat, de ezek többségét mi nem érezzük. Ami a mi számunkra kellemetlen, az a kullancs számára általában közömbös, és ez fordítva is igaz."
"A DEET tartalmú rovarriasztók csak nagyobb (30-50%-os) koncentrációban hatásosak, így viszont már némi kockázatot jelentenek, ha nagyobb bőrfelületet kezelünk (hányás, fejfájás, kivételesen ritkán epilepsziás görcs is előfordulhat), ezért a gyártók a töményebb kiszereléseket kivonták a forgalomból.  A nagyáruházak polcain csak elvétve található olyan kullancsriasztó, amiben megvan az előírt 30%-os koncentráció."

 

Forrás: kullancs.hu

Felhasznált jegyzet

 

Kipiszkáljuk-e a kullancs beszkadt szájszervét? :

Rövid video

 

Kullancsbetegségek ambulanciája

Dr. Lakos András

Infektológus szakorvos

Specializáció: Kullancs által terjesztett fertőzések

06 1) 329-38-98, 06 30-934-9956
Rendelő: 1132 Budapest, Visegrádi u. 14. fsz. 1.

Hirdetés

Top 24 óra

Wild Yam mexikói vad jamgyökér kapszula, 180 db

Nature's way

6990 Ft

Tovább

ETS 25 English Tea Shop Adventi Könyves Kalendárium

English Tea Shop

3390 Ft

Tovább

Tanya - kézi hajtású gabonaőrlő malom - akció, bemutató darab

Házi malom

39990 Ft

Tovább

Madagaszkári Bourbon vanília kivonat paszta, 118 ml

Nielsen, Massey

4275 Ft

Tovább