Belépés Bio ár és termék összehasonlítás Bio szépségápolás Bio alapanyagok Bio élelmiszerek

Egészség - Életmód

N%c3%a1dk%c3%a9p

Orvosmeterológia

2015. április 29.


Nem kell a meteoropatológiában jártasnak lenni ahhoz , hogy ha fájna fejünk vagy idegesebbek, feszültebbek lettünk viszonylag gyors változás közepette akkor, annak könnyen lehet az oka hogy már megint valamilyen front jön.
Azonban jó ha pár dologgal, fogalommal némileg tisztában vagyunk

 

 

Légnedvesség

 

 

A vízpára a légkör összetételében nagyon fontos szerepet játszik. Tulajdonképpen ha a levegő nedvességét emíltjük, akkor a levegőben található vízgőz mennyiségéről beszélünk. A hőmérséklettől függ a maximális nedvességtartalom. Egy telítési páratartalomérték minden hőmérsékletértékhez tartozik. Amennyiben telített a levegő relítv nedvessége 100%, akkor több nedvességet már nem tud befogadni.

 

 

Légnyomás

 

 

A légynyomást barométerrel mérjük. A normáls légnyomás  1013,25 hPa. A légnyomás mértéke a meterológiában  hekto-Pascal.

 

Csapadék

 

 

 

Két félét különböztethetünk meg: Hulló csapadék és nem hulló csapadék. A csapadék mennyiségét úgy adjuk meg, megmintha a vízszintes talajt borítaná és nem folyna el nem szivárogna el, tehát a vízrétegnek a milliméterben kifejezett magasságával.

 

 

Napciklus

 

 

Testünk, szellemünk aktivitása nappal folyamán 15.00 körül csökken a mélypontra. Testünk nappali változásában 17.00-kor a legmagassabb a testhőmérsékletünk,reggel 05.00 -korpedig a legalacsonyabb. 12.00-kor agyunk elektromos tevékensége a legmagasabb, ami 15.00-r a legalacsonyabbra változik. Corticoid hormonszintünk -többek között a stessz reakcióban döntő szerepet játszi- 07:00-kor a legmagasasabb és 24:00 -kor a legalacsonyabb. Normál esetben a vérnyomás ébredés után a legmagasabb, éjszaka 15-20%-al alacsonyabb.

 

 

Napfénytartam

 

 

A nap ultraibolyasugárzását mindenképpen meg kell említeni. A nap teljes sugárzásának 2% -át sugározza ultraibolya tartományban.

 

 

A légkör egyensúlyi állapota

 

 

A légkör stabil egyensúlyi állapota mindaddig fennál, amíg azt valamilyen indtíó impulzusfel nem borítja. A légkör függőleges hőmérsékleti gradiense 100 méterenként 0,65 °C -nedves levegőben, száraz levegőben 1 °C .

 

 

Ciklonok

 

 

Ciklonnak nevezzük azokat a nagykiterjedésű rendszereket, amelynek középpontjában alacsony nyomás uralkodik és rendezett feláramlás zajlik.

 

 

Anticiklonok

 

 

Az anticiklonok olyan magas nyomású képződmények, amelyekben nagy területen rendezett leáramlás folyik. -Tehát fordítva mint a ciklon esetében. Az anticiklon szárazabb , naposabb, de télen gyakran tartósan ködös. Több típusa van az anticiklonnak, az egyik , amely számunkra Magyarországon is érdekes az Azori anticiklon, amely időnként keletre helyezkedik át, amely ékszerűen benyúlik a Kárpát-medencébe tartós szélviharral és záporokkal.

 

 

 

 

Forrás: Emberpróbáló időjárás (szerk.: Holicska Szilvia), Athenaeum, 2008

Hirdetés

Top 24 óra

BiOrganik bio popcorn (pattogatni való kukorica)

BiOrganik

610 Ft

Tovább

Henné aranyosgesztenye hajszínező por

Henné Color

2169 Ft

Tovább

Ezerjófű Hortenzia Gyökér Tinktúra 50 ml

EzerJóFű

1890 Ft

Tovább

Renew Life Ultimate Flora Critical Care 50 Mld -probiotikum 30 db

Renew Life

14990 Ft

Tovább