Egészség - Életmód
2015. december 08.
Az élethez három dolog kell: csoki, csoki és csoki!
Lássuk be, nagy igazság, hiszen az emberek már az aztékok óta élvezik a trópusi kakaófa magjából nyert ízeket, legyen szó gyerekről, felnőttről vagy akár az idősebb korosztályról, a csokit mindenki szereti, hiszen az íze nemcsak, hogy nagyon finom, de rendkívül változatos is.
Fő az egészség!
Sokan nem is gondolnák de a csoki egészségünk megőrzésében és helyes működésében is nagy szerepet játszik, hiszen valójában zöldségekből tevődik össze, melynek két fő alkotóeleme van: a kakaóbab és a cukorrépa. Tehát a csoki mindennapi fogyasztásra is kifejezetten jót tesz, persze, mint mindennek, ennek is van egy normális határra.
Napjainkban
Míg réges-régen a megpörkölt kakaóbab őrleményt keverték el némi vaníliával és vízzel, ami azonban szinte emészthetetlen volt, ma már olyan csokik készülnek el, amelyek az ízlelőbimbókat könnyűszerrel elcsábítják és függővé teszik. Hozzáértők szerint a valódi élvezetet nyújtó csokoládé legalább hetven százalékban tartalmaz kakaót, persze van, aki számára ez túlságosan is kesernyés.
Mivel általában desszertként fogyasztjuk, a gyártók számtalan adalékanyaggal dúsítják, hogy az íze élvezhetőbb legyen, az állaga pedig tartósabb. A különböző növényi zsírok, gyümölcsök, magvak, cukor és tej hozzáadásával a csokoládéból készült desszertek valódi ízélményt nyújtanak.
Csokoládé a táplálkozásban:
Számtalan érv és ellenérv létezik, melyekből adódóan a csoki fogyasztást tiltják, vagy éppen ajánlják. Tény, hogy a túlzásba vitt édességfogyasztás egészségtelen, hiszen roncsolja a fogakat és a vércukorszint is az egekbe szökhet, azonban nézzük meg azt, hogy miért is érdemes fogyasztani.
Csak pozitívan!
Kutatások szerint a vörösborhoz hasonlóan a csokoládé is tartalmaz antioxidánsokat, melyek védelmet nyújtanak a szívbetegségek ellen, továbbá a csoki emeli a vérnyomást, javítja a memóriát, antidepresszáns hatású és erősíti az immunrendszert.
És ha ez még nem volna elég, tudósok szerint a csokoládéfogyasztók tovább élnek. Egy öt évig tartó kísérlet bebizonyította, hogy azok az emberek, akik havonta minimum három tábla csokit elfogyasztanak, átlagosan 1 évvel tovább élnek, mint az édességet nem kedvelő társaik.
Hirdetés
Top 24 óra
Paul Clayton: Ne gyulladj be! A krónikus gyulladás, mint a betegségek fő oka
Biogenic
3490 Ft