Belépés Bio ár és termék összehasonlítás Bio szépségápolás Bio alapanyagok Bio élelmiszerek

Egészség - Életmód

Vir%c3%a1gokehet%c5%91

Szereted a virágokat? Akár meg is eheted!

2015. szeptember 02.


 

Bár a virágok a köztudatban díszítő elemként vannak jelen, mégis mielőtt elképednél azon az ötleten, hogy enni is tökéletes, érdemes végiggondolni, hogy tulajdonképpen nem egy új dologról beszélünk. Gondold csak meg, hogy az étlapokon rendszeresen szerepelnek olyan ételek, amelyek alapanyaga vagy jellegzetes fűszere egyfajta virág.

 

Virágok mindig is kerültek a tányérra, hiszen a jól ismert karfiolnak meg a brokkolinak is a virágzatát fogyasztjuk. Ehető virág azonban rengeteg van, több, mint 70 féle ismert, és mind-mind jóízű, egészséges, nagyon jó árban, némelyik akár ingyen is megtalálható, mondjuk a réten, erdőben, kertben. Íme hat olyan virág amely „hétköznapi”, hiszen könnyen megszerezhető, és amelyet bármikor kipróbálhatsz a konyhában valamilyen formában.

 

Ibolya

Virága édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására alkalmazható, plusz salátákra és tortákra is nagyszerű, akár nyersen vagy kandírozva. Továbbá limonádét, frissítő italokat, koktélokat tehetünk ízletesebbé vele.

 

Rózsák

A rózsák mérete, illata és íze, igen nagy változatosságokat mutat. Míg nálunk nagy különlegességnek számít az ételben, ez a mediterrán országokban teljesen megszokott párolva, szörpnek, kocsonyának, lekvár, puncs vagy cukrozott formában elkészítve. Aki könnyű nyári italra, és télen pedig szörpre vágyik az mindenképp próbálja ki.

 

Gyermekláncfű

Ki ne ismerné ezt a varázslatos virágot, amelyből gyerekként csodálatos koszorúkat fontak a lányok, persze akkor még nem gondolták, hogy a fiatal virágok íze a legédesebb és legmézesebb, míg az idősebbek kesernyések. Akkor érdemes szedni amikor a bimbók még egész közel vannak a talajhoz, de nyersen és párolva is nagyon finom.

 

Körömvirág

Ezen növény krém formájában már nagyon elterjedt, de erős, zöld ízű szirmai ehetőek. Rizshez, halhoz, húsleveshez, tejes ételekhez, édes süteményekhez és salátákhoz kiváló ízesítő és díszítő.

 

Tulipán

Levelének íze akárcsak az uborkáé, mely nagyszerű salátába, míg virágát felhasználhatjuk annak díszítésére.

 

Orgona

Bár íze kissé a fűéhez hasonló, de illata miatt a csirkeételek és gyümölcskompotok kiváló kísérője.

 

Fontos: amire figyelni kell!

Mint mindenhol, itt is van néhány „szabály ” amelyet érdemes betartani, hiszen nem minden virág ehető. A virágporral való közvetlen érintkezés miatt az asztmában, szénanáthában szenvedőknek nem ajánlott, hiszen allergiás reakciót válthat ki, ezért első alkalommal ne legyük mohók, csak kis mennyiséget fogyasszunk, győződjünk meg arról, hogy nem vagyunk érzékenyek rá.

 

Kísérletezz bátran!

Ismerjük meg a virág ízeket, tapasztaljuk ki, hogy melyikük milyen ételhez alkalmas, használjuk fel azokat a virágokat, amelyekkel természet megajándékozott bennünket. Célszerű az illatokat és ízeket párosítani, a végeredmény csak így lesz igazán harmonikus.

 

A kép forrása

Hirdetés

Top 24 óra

Paul Clayton: Ne gyulladj be! A krónikus gyulladás, mint a betegségek fő oka

Biogenic

3490 Ft

Tovább

Sunwarrior aktív árpacsíra, Vitafree, 900 g

Vitafree

13909 Ft

Tovább

EzerJóFű Palástfű tinktúra, 50 ml

EzerJóFű

2474 Ft

Tovább

Szilikon őzgerinc forma

noname

3450 Ft

Tovább